Ayurveda

Ayurveda är en uråldrig kost- och hälsolära från Indien, och har funnits i över 5000 år. Ayurveda är sanskrit, betyder ”kunskap om livet”, och handlar i grund och botten om kostens betydelse för hälsan. Vi är alla olika, vilket också betyder att vi behöver olika saker för att må väl. Allt vi gör i våra dagliga liv påverkar vår hälsa, och kost- och dygnsrutiner spelar stor roll när vi väljer att ta ansvar för vår hälsa och göra en förändring där så krävs.

Till Ayurveda söker man sig när man känner att det är dags att ta tag i sitt hälsotillstånd. Bara en så enkel sak som att äta i samklang sin personlighetstyp, sin så kallade dosha, kan göra stor förändring i tillvaron. De tre doshorna kallas Vata, Pitta och Kapha, och vi har dem alla i oss, men oftast mer av en eller två. När det uppstår obalans i ditt allmänna hälsotillstånd innebär det också en obalans i dina doshor, vilket går att rätta till vid en Ayurvedisk hälsorådgivning.

Hälsorådgivning finns i två varianter; Grundkonsultation samt Fördjupande konsultation. Grund; för Dig som är nyfiken på och intresserad av vad ayurveda har att erbjuda, och önskar få reda på vad just Din personlighetstyp behöver för att må bra. Fördjupande; För Dig med obalanser och som önskar fördjupande tips & råd om hur du går tillväga för att må bättre, känna större välbefinnande och åter komma i balans. Grundkonsultation kostar 495:- (ca 45 min) och Fördjupande 895:- (ca 1 ½ timme).

Hör av dig om du vill veta mer!

Nedan följer en mycket kort introduktion till de tre doshorna – se vad som stämmer in på just dig. Kika även på obalanserna; känner du igen dig är det kanske dags att vända sig till Ayurveda för att finna större balans i tillvaron!

Vatapersonligheter

är konstnärliga och kreativa, alltid på väg, och har ibland svårt att omsätta alla sina idéer i praktiken. Är ständigt i rörelse, spontana och känsliga, och domineras av elementen rymd och luft. I obalans, exempelvis vid kyla och oregelbundenhet får vata lätt problem med tarmarna; trög mage kan vara första tecknet på vata i obalans. Vatapersoner är också benägna att få bland annat sömnproblem, oro och ledvärk,
och för att må bra behöver Vata värme, varm mat och dryck, vila, regelbundenhet
och rutiner.


Pittapersonligheter

är målinriktade och aktiva med en stark matsmältning. Företagsam, glad, trygg och hungrig nästan jämt är typiska pittadrag. Elden är det dominerande elementet, och det är här vi hittar magkatarr, magsår, akne och hett temperament. Vid obalans har pittapersoner svårt att se sin begränsning och kan lätt driva sig in i utbrändhet. För bästa hälsa behöver pittatyper måttlighet, svalka, svalkande mat och dryck, samt avkoppling.

Kaphapersonligheter


är lugna, samlade, stabila och medkännande. Eftertänksamhet gör att kaphatyper sällan hastar iväg, tar lång tid på sig att ta ett beslut, men behöver heller inte ångra sig när beslutet väl är taget. Jord och vatten är de dominerande elementen, och i obalans uppvisar kapha bland annat mental tröghet, senfärdighet, morgontrötthet, bihålebesvär och viktökning. Kaphapersoner behöver stimulans, aktivitet, kryddad mat som värmer, samt regelbunden motion för att må väl.


   
 

Recept!
Obs; i PDF
Kräver Adobe Reader. Klicka bara på Dahl eller Khichadi nedan så öppnas receptet i ett eget fönster.

 
Dahl
Khichadi